Eurotransplant v času pandemije COVID-19

Eurotransplant je mednarodna organizacija, ki med osmimi državami članicami skrbi za izmenjavo organov, zagotavlja storitve transplantacijskim centrom, laboratorijem in donorskim bolnišnicam. V državah, ki niso vključene v Eurotransplant, nekateri nacionalni transplantacijski centri samostojno sklepajo pogodbe z bolnišnicami v drugih državah in se uvrščajo na njihove čakalne liste. 

Članice Eurotransplanta so trenutno Belgija, Nemčija, Luksemburg, Nizozemska, Madžarska, Avstrija, Slovenija in Hrvaška. V državah članicah prebiva skoraj 137 milijonov ljudi. 

 

Vpliv pandemije na proces transplantacije organov 

Države so si zelo prizadevale, da bi program presaditve kljub pandemiji dobro deloval. Vendar je pandemija pustila pečat in skupno število darovalcev organov se je v letu 2020 zmanjšalo za 10 % (-205), število bolnikov na čakalnih seznamih pa se je nekoliko povečalo, in sicer za 0,3 % (+35). 

Članice Eurotransplanta so imele v januarju in februarju 2020 povečanje števila darovalcev v primerjavi z enakim obdobjem 2019, vendar je prvi val pandemije COVID (marec – april 2020) povzročil občutno zmanjšanje števila registriranih darovalcev, kar se je začelo izboljševati šele v naslednjih mesecih. Novi val novembra in decembra 2020 je ponovno povzročil zmanjšanje števila darovalcev v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019. Kljub temu je dolgoletno kakovostno sodelovanje med članicami Eurotransplanta omogočilo, da se mednarodna izmenjava organov kljub pandemiji nadaljuje. 

V Sloveniji je bilo v letu 2020 opravljenih 46 transplantacij ledvic, 24 transplantacij srca, 25 transplantacij jeter, 30 transplantacij pljuč in 2 transplantaciji trebušne slinavke od umrlih darovalcev. Istega leta je bila opravljena ena transplantacija ledvice od živega darovalca.  

Trenutno je v Sloveniji na čakalni listi 54 ljudi za ledvico, 34 za srce, 15 za jetra in štirje za pljuča.

Reference:

Eurotransplant, Annual report 2020 ETP_AR2020_opmaak_HR2.pdf (eurotransplant.org) 

https://www.eurotransplant.org/wp-content/uploads/2021/09/ET_AR20_highlights_web.pdf

 

TX_2021_0075_AB

Preberi tudi