ZANIMIVA DEJSTVA IN PODATKI

PRESADITEV ORGANOV V ŠTEVILKAH

Vsak dan umre 18 oseb.

To je število ljudi, ki v EU dnevno umrejo med čakanjem na presaditev organa.

137 milijonov potencialnih darovalcev

Organizacija Eurotransplant koordinira dodeljevanje organov po Evropi. Zahvaljujoč svojemu dosegu pokriva široko regijo določenih evropskih držav s 137 milijoni prebivalcev oziroma potencialnih darovalcev.

 

7000 darovanih organov in tkiv na leto

Sistemu Eurotransplant se lahko zahvalimo za kar 2000 darovalcev organov ali tkiv na leto za reševanje življenj drugih. Letno je darovanih več kot 7000 organov in tkiv. 

ALI STE VEDELI, DA …

… spol nima vpliva?

Srce, pljuča in ostali organi ali tkiva ženske so lahko presajeni v moško telo (in obratno).

… lahko en darovalec izboljša življenje osmim ljudem?

Organi enega darovalca lahko rešijo osem življenj. Če prištejemo še tkiva, lahko en darovalec pomaga tudi več kot 50 ljudem.

… imamo ljudje srečo, da imamo dve ledvici?

Ljudje imamo dve ledvici, vendar potrebujemo za življenje le eno. Zato je možno darovati eno ledvico in s tem rešiti življenje drugemu. Ledvica živega darovalca se običajno daruje bližnjemu družinskemu članu, saj je tako zavrnitev organa manj verjetna.

… se posameznikove lastnosti s presaditvijo organa ne prenesejo naprej?

Morda ste to videli v kakšnem filmu – oseba s presajenim organom hkrati prejme tudi novi značaj darovalca organa. Gre za popolno fikcijo, saj se posameznikov značaj nikoli ne prenese na prejemnika. Torej, če vam presadijo srce odličnega slikarja, zagotovo ne boste slikali kot Picasso.

… za darovanje nikoli ni prepozno?

Čeprav so leta darovalca pomembna, za darovanje organa za uspešno presaditev nikoli ni prepozno. Če ste popolnoma zdravi v svojih 80-ih, boste lahko še vedno sposobni za darovalca organov ali tkiv.

POGOSTI MITI O PRESADITVI ORGANOV

Človek ni mrtev, dokler mu srce še bije. 

Današnja medicina je dokazala, da smrt nastopi ob možganski smrti. Delovanje srca in pljuč se lahko nekaj časa umetno vzdržuje, pri možganih pa žal ni tako. Možgani so odgovorni za uravnavanje telesne fiziologije in delovanje celotnega organizma. Brez njih ni razmišljanja, dojemanja in razuma. Tako predstavlja možganska smrt tudi smrt našega telesa in duha.

Tudi zdravniki so samo ljudje.

Dodeljevanje organa je etično najbolj občutljiv del postopka presaditve. Zato temelji na transparentni in znanstveno potrjeni programski opremi, ki odpravlja človeško pristranskost. V enačbo so vključeni mnogi dejavniki (zdravstveno stanje bolnika, njegova leta, čas na čakalni listi, skladnost tkiv in organov …), ki onemogočajo pristranske dodelitve ali subjektivne vplive zdravstvenega osebja na postopek presaditve.

Telo darovalca je po odstranitvi organa iznakaženo. 

To ne drži. Organi se odstranijo z operacijskim posegom, ki darovalčevemu telesu posveča veliko pozornosti. Po odstranitvi je vidna normalna brazgotina, podobna tisti po odstranitvi slepiča ali žolčnika.

Obstaja skrivnostna zdravstvena organizacija, ki krade organe.

Obstoj takih organizacij ni bil nikoli dokazan, a sam postopek presaditve organov je zelo zapleten in zahteva veliko tehničnega znanja in posebne opreme ter ne more biti uspešno izveden zunaj specializiranih zdravstvenih institucij. Odstranitev zdravega organa zahteva posebno pripravo, da lahko organ nadaljuje s svojim delovanjem v novem telesu. Gre za zapleteno operacijo, ki ne more biti podvržena improvizaciji. Tudi če bi premožna oseba želela plačati organ, bi bilo zelo težko najti ustrezno ujemanje brez natančnih zdravniških testiranj.

Reference:

https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/policies/docs/ev_20191017_co04_en.pdf

http://www.eurotransplant.org/wp-content/uploads/2019/12/032675-_ET_Jaarverslag_2018_v7-1.pdf (glej2,2,1)

http://www.eurotransplant.org/wp-content/uploads/2019/12/Factsheet-final.pdf

https://www.americantransplantfoundation.org/about-transplant/facts-and-myths/(See 3)

https://www.hdm.hr/2003 / 06/11/mitovi-i-stvarnost-2/

https://donatelife.gov.au/about-donation/get-facts/myths-and-misconceptions

https://www.coe.int/en/web/human-rights-channel/organ-donation

 

TX_2021_0040_AB