Priprava bolnika na presaditev srca

Presaditev srca izbranim bolnikom z napredovalo boleznijo srca, pri katerih so izčrpane vse druge možnosti zdravljenja, omogoča boljšo kakovost življenja in daljše preživetje. Oceno bolnikov za transplantacijo srca v Sloveniji izvaja Program za napredovalo srčno popuščanje in transplantacije srca Kliničnega oddelka za kardiologijo, UKC Ljubljana. Bolnikom nudimo vse najsodobnejše diagnostične postopke in napredne oblike zdravljenja srčnega popuščanja. V času ocene za presaditev srca so bolniki hospitalizirani na našem oddelku in morajo opraviti številne preiskave, s katerimi preverimo, ali je presaditev srca v resnici potrebna,  tehnično mogoča, obenem pa presodimo, ali takšna oblika zdravljenja izboljša preživetje bolnika. S preiskavami natančno ocenimo stopnjo bolezni srca. Med hospitalizacijo bolniki običajno prejmejo tudi infuzijo inodilatornega zdravila, sočasno se prilagodi zdravljenje srčnega popuščanja.

S presejalnimi preiskavami preverimo, da bolniki nimajo pridruženih bolezni, ki bi lahko bodisi zaradi operacije ali imunosupresivnega zdravljenja poslabšale zdravstveno stanje bolnika. S preiskavami ugotovimo tudi prisotnost morebitnih okužb, rakave bolezni in drugih kroničnih bolezni, ki bi lahko negativno vplivale na izid zdravljenja s presaditvijo srca. V primeru patoloških izvidov preiskave po potrebi razširimo in bolnika pred uvrstitvijo na čakalni seznam ustrezno zdravimo. Za nekatere bolnike zdravljenje s presaditvijo srca ni primerno, saj bi se pri njih s transplantacijo zdravstveno stanje še dodatno poslabšalo. Absolutni zadržki za presaditev srca so huda pljučna hipertenzija, aktivna okužba, rakavo obolenje, napredovale kronične bolezni in okvara tarčnih organov, odvisnost od alkohola ali prepovedanih drog in nesodelovanje bolnika pri zdravljenju.

Po opravljenih preiskavah vsakega bolnika predstavimo na transplantacijskem konziliju, ki ga poleg transplantacijskega kardiologa sestavljajo še srčno-žilni kirurg, anesteziolog in psiholog. V primeru, da ne najdemo absolutnih zadržkov, bolnika uvrstimo na čakalno listo za presaditev srca. Na razvrstitev bolnikov na listi vpliva več dejavnikov, najpomembnejši so stopnja nujnosti in krvna skupina. V primeru, ko je bolnik visoko ogrožen, ga uvrstimo na urgentno listo za presaditev srca, v tem primeru bolnik na presaditev čaka v bolnišnici. Stabilne bolnike po uvrstitvi na listo za presaditev srca redno spremljamo v subspecialistični transplantacijski ambulanti, ki deluje v sklopu kardiološke ambulante na Polikliniki, UKC Ljubljana. V času čakanja na presaditev je potrebno ob spremembi zdravstvenega stanja ali po določenem času nekatere preiskave ponoviti, s tem preprečimo morebitne zaplete in izboljšamo varnost bolnikov. V primeru, da pride do nenadnega poslabšanja stanja, kot premostitev do transplantacije omogočamo tudi zdravljenje z vstavitvijo kratkoročne ali dolgotrajne mehanske podpore srca. O primernosti takšnega zdravljenja se vedno odloča  na transplantacijskem konziliju.

Ustrezna ponudba za srce lahko pride v vsakem trenutku, zato je zelo pomembno, da transplantacijski kardiologi bolnikovo stanje dobro poznamo, da nas bolniki o morebitnih spremembah pravočasno obvestijo in da so ob vsakem času dosegljivi po telefonu. Ko prejmemo ustrezno ponudbo za presaditev srca, mora bolnik v določenem času priti na oddelek za srčno popuščanje in transplantacije srca, UKC Ljubljana, kjer se z bolnikom pogovorimo, ga pregledamo in opravimo potrebne preiskave po protokolu. V primeru, da ne najdemo zadržkov, bolnika pripravimo na operativni poseg. Neposredno pred presaditvijo bolnik na oddelku prejme tudi antibiotično zaščito in indukcijsko imunosupresivno terapijo, ki prepreči akutno zavrnitev organa. Po pripravi bolnika pospremimo v operacijski blok, kjer ga za nadaljevanje zdravljenja prevzame kirurška ekipa oddelka za kirurgijo srca in ožilja, UKC Ljubljana.

dr. Sabina Frljak, dr. med.

dr. Sabina Frljak, dr. med.

KO za kardiologijo UKC Ljubljana

TX_2022_0020_AB

Preberi tudi