FAQ (Pogosto zastavljena vprašanja)

Kdo lahko postane darovalec?

Željo postati darovalec lahko izrazi vsak. Osebe, mlajše od 18 let, morajo pogosto upoštevati posebne pogoje, kot je dejstvo, da lahko darujejo organe samo svojim bratom ali sestram. V nekaterih državah, kot je Hrvaška, je vsak posameznik že darovalec, razen v primeru, če poda uradno izjavo proti darovanju. Trenutek darovalčeve smrti je ključna točka, ko se transplantacijski zdravniki odločijo, ali so darovalčevi organi primerni za presaditev ali ne.

Ali obstaja starostna meja za darovanje organov?

Splošno velja, da ni starostne omejitve. Vseeno pa je pri nepolnoletnih osebah potrebna privolitev staršev ali skrbnikov. Z zdravstvenega stališča poznamo nekaj omejitev in priporočil. Presaditev srca je na primer uspešnejša, če je organ odvzet od osebe, mlajše od 60 let. Vsekakor pa se upošteva tudi zdravstveno stanje darovalca. Če je darovalec v odlični kondiciji in zdrav, se lahko njegove organe odvzame, tudi če je starejši od priporočljivih let. Tudi posamezniki v svojih 70-ih in 80-ih letih lahko uspešno darujejo svoje organe, vključno z jetri in ledvicami, ter s tem rešujejo življenja drugih.

Kateri organ lahko darujem?

Darovanje organov lahko reši ali izboljša življenje mnogim. En darovalec lahko s svojimi organi reši do osem življenj. In kar je še bolj osupljivo, en darovalec roženice in tkiv lahko izboljša kakovost življenja več kot 50 ljudem. Daruje se lahko sledeče organe: srce, pljuča, jetra, ledvice, tanko črevo in trebušna slinavka ter sledeča tkiva: roženica, beločnica, srčne zaklopke in krvne žile, kostno tkivo, vključno s kitami in hrustanci.

Ali se lahko odločiš za darovanje v času življenja?

Če želi oseba darovati organe ali tkiva v času življenja, lahko daruje kri, saj vselej obstaja velika potreba po darovani krvi. Moški jo lahko daruje vsake tri mesece, ženska pa vsake štiri mesece. Daruje se lahko tudi kostni mozeg, del jeter, pljučno krilo ali ledvica. Običajno takšen tip darovanja ostane v družinskem krogu. Obstaja pa tudi altruističen način darovanja nepoznanemu prejemniku.

Kakšna so glavna merila za dodeljevanje organov?

Pri dodeljevanju organov za presaditev moramo upoštevati številne dejavnike, kot so:

 • podobnosti med darovalčevimi in prejemnikovimi tkivi
 • stanje prejemnikove bolezni
 • prejemnikova starost
 • čas na čakalni listi
 • geografska razdalja.
Se možganska smrt lahko diagnosticira napačno?

Ne. Možgansko smrt razglasi posebna komisija, ki jo običajno sestavljajo trije zdravniki, ki opravijo različne klinične teste v določenem časovnem razmiku. Če zdravniki menijo, da je nastopila možganska smrt, se izvedejo še nadaljnje instrumentalne preiskave, ki dokončno potrdijo nepovratnost izgube možganske funkcije.

Kakšna je razlika med možgansko smrtjo in komo?

Možganska smrt nastopi kot rezultat hudih možganskih poškodb, ki jih lahko povzročijo možganske krvavitve ali druge poškodbe možganov. Zaustavi se dotok krvi, ki v možgane prinaša kisik in hranila, zato možgani ne morejo več delovati. Za razliko od srca možganov ni več mogoče oživiti.

V primeru kome pa se v določeni meri možganska funkcija ohrani. Okrevanje bolnika je možno, vendar je odvisno od samega stanja, medtem ko v primeru možganske smrti rešitve žal ni.

Kako poteka celoten postopek presaditve od začetka do konca?
 1. Prepoznavanje bolnika z možno možgansko smrtjo.
 2. Natančen pregled bolnikovih možganskih funkcij z mnogimi predpisanimi kliničnimi testi in diagnostičnimi metodami.
 3. V primeru, da se možganska smrt potrdi, se preveri, ali je bolnik v registru darovalcev ali nedarovalcev. Nato se vzpostavi stik z bolnikovo družino.
 4. Kadar družina ne nasprotuje presaditvi, se podpiše dokumentacija za nadaljevanje postopka.
 5. Preko družine se zberejo zdravstveni podatki o bolniku, telo darovalca pa se natančno pregleda za ocenitev stanja njegovih organov in tkiv.
 6. V podatkovni bazi potencialnih prejemnikov organov se najde ustrezno ujemanje.
 7. Sledi presaditev, ki vključuje: odvzem organov darovalca, ohranjanje organov v optimalnih razmerah in prevoz do transplantacijske bolnišnice, kjer že čaka prejemnik organa, pripravljen za operativni poseg.

Reference:

https://www.hdm.hr/2003/ 06 /11/mitovi-i-stvarnost-2/

http://www.americantransplantfoundation.org/about-transplant/facts-and-myths/ (See 3)

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/brain-death

 

TX_2021_0040_AB