Nosečnost po transplantaciji

Številna leta napredka v medicini, farmaciji in drugih vejah znanosti, povezanih s postopkom transplantacije, so ljudem s presajenimi organi omogočili boljše in daljše življenje. Z izboljšanjem kakovosti življenja se pojavljajo tudi različne možnosti za prejemnike organov. Ena od specifičnih življenjskih priložnosti je tista o spočetju, oziroma o starševstvu.  Presaditev marsikomu vrne zmožnost za zanositev, saj je pred presaditvijo bolezen to sposobnost pogosto odvzemala. 

Prva uspešna nosečnost po transplantaciji je bila zabeležena leta 1958, danes pa se vse več ljudi odloča za nosečnost po transplantaciji.

 

Koliko časa je treba po transplantaciji čakati preden zanosite?

Vsak primer je individualen, prav tako oseba in njeno stanje, zato je pomembno, da se že pred poskusom zanositve posvetujete s strokovnjaki. V idealnem primeru je to takrat, ko je oseba v stabilnem stanju in prejeti organ deluje po pričakovanjih. 

Vsaka oseba je drugačna in vsaka nosečnost je posebna. Statistični podatki in število ljudi, ki se po transplantaciji odločijo za nosečnost, kažejo, da je povsem mogoče izpeljati zdravo nosečnost in se odločiti za širitev družine. Seveda, ker gre za osebe, ki imajo za sabo anamnezo bolezni in proces transplantacije ter farmakoterapijo, ki jo zaradi tega jemljejo, je izredno pomembno, da se pred odločitvijo o nosečnosti in med nosečnostjo posvetujejo z zdravniškim timom in strokovnjaki.

 

 

Reference:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4002187/https://www.kidney.org/transplantation/transaction/TC/Summer13/Having-Children-after-Transplant

TX_2021_0075_AB

Preberi tudi