Zgodovina presaditve organov

Darovanje in presaditev organov – zgodovinski mejniki

Zgodovina transplantacijske medicine se je začela z altruizmom enega od bratov dvojčkov in s spretnimi rokami ameriških kirurgov.

1954 – Prva presaditev človeškega organa

Več kot 60 let je že preteklo od prve presaditve človeškega organa. Leta 1954 je Ronald Herrick daroval svojo ledvico bratu dvojčku Richardu in izboljšal kakovost njegovega življenja, saj ta ni bil več odvisen od dialize. Ameriška kirurga dr. Joseph Murray in dr. David Hume sta izvedla prvo operacijo presaditve organa v bolnišnici Birmingham v Bostonu.

1962 – Prva presaditev ledvice umrlega darovalca

Že omenjena kirurga, dr. Joseph Murray in dr. David Hume, sta prvič uspešno presadila ledvico umrlega darovalca. Po teh mejnikih so nastopila najpomembnejša leta v zgodovini transplantacijske medicine.

1963 – Prva presaditev pljuč 

Dr. James Hardy je nadzoroval prvo uspešno presaditev pljuč v Univerzitetni bolnišnici v Jacksonu, v Mississippiju.

1966 – Prva presaditev trebušne slinavke in ledvice 

Prvo presaditev trebušne slinavke in ledvice sta opravila dr. Richard Lillehei in William Kelly na Univerzi v Minnesoti.

1967 – Prva presaditev jeter in srca

Dr. Thomas Starzl je uspešno presadil jetra na Univerzi v Coloradu, v Denverju. V istem letu je prvo presaditev srca izvedel dr. Christian Barnard iz bolnišnice Groote Schuur v Cape Townu, v JAR.

1968 – Prva kartica darovalca, definicija možganske smrti in banka organov 

ZDA je bila prva država s kartico darovalca, ki z aktom Uniform Anatomical Gift predstavlja zakonit dokument v 50 državah za vsakogar, ki je starejši od 18 let in lahko zakonito daruje svoje organe po smrti.

V istem letu je harvardska komisija oblikovala definicijo možganske smrti, ki temelji na nevroloških merilih in predstavlja podlago za odločitev o tem, kdaj se organi lahko darujejo.

V Bostonu je bila ustanovljena prva organizacija za hrambo in darovanje organov New England Organ Bank.

1983 – Ciklosporin

Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) je odobrila zdravilo ciklosporin, ki je postal v tistem času najuspešnejša zaščita bolnikov pred zavrnitvijo presajenega organa.

1984 – Pravni akt proti trgovanju s človeškimi organi

Ameriški kongres je sprejel zelo pomemben zakon, ki trgovanje z organi definira kot nezakonito. Leta 1984 sta bila ustanovljena transplantacijska mreža in register potencialnih darovalcev organov. Glavni namen transplantacijske mreže je bil zagotoviti pravično in znanstveno osnovano dodeljevanje organov.

1988 – Viaspan

FDA je odobrila zdravilo Viaspan, ki znatno podaljša čas hrambe darovanih jeter.

1990 – Najvišja čast transplantacijske medicine – Nobelova nagrada

Pionirja transplantacijske medicine dr. Joseph E. Murray in dr. Donnall Thomas sta prejela Nobelovo nagrado za izjemen prispevek na tem medicinskem področju. Kot je bilo že omenjeno, je dr. Murray leta 1954 opravil prvo presaditev ledvice, dr. Thomas pa je leta 1968 uspešno izvedel prvo presaditev kostnega mozga. V naslednjih letih transplantacijska medicina preseže meje takratnega znanja in doseže področja, ki so bila do tedaj nepredstavljiva.

1992 – Transplantacija jeter pavijana

Prva presaditev jeter iz pavijana v človeka je bila izvedena leta 1992 v Medicinskem centru Univerze Pittsburgh. Operacijo so uspešno opravili dr. Satoru Todo, dr. Andreas Tzakis in dr. John Fung pod nadzorom priznanega transplantacijskega kirurga dr. Thomasa Starzla.

1993 – Takrolimus 

Takrolimus, ki je bil leta 1993 lansiran na Japonskem ter v naslednjih letih tudi v Evropi, danes predstavlja temelj imunosupresivnega zdravljenja za preprečevanje zavrnitve presajenih organov.

1998 – Prva presaditev človeškega zapestja

Prva presaditev človeškega zapestja je bila uspešno izvedena v francoskem mestu Lyon. Zelo zapleteno operacijo, ki je trajala kar 13 ur, sta izvedla avstralski kirurg dr. Earl Owen in francoski kirurg dr. Jean-Michel Dubernard.

2005 – Prva delna presaditev obraza

Še eden izmed dosežkov v francoski transplantacijski medicini se je zgodil v letu 2005. Dr. Bernard in dr. Jean-Michel Dubernard sta v Amiensu prvič v zgodovini uspešno opravila delno presaditev obraza pri bolniku, ki je imel zaradi pasjega ugriza iznakažen obraz.

2008 – Smrt dr. Michaela DeBakeyja

Leta 2008 se je poslovil eden najpomembnejših srčno-žilnih kirurgov, dr. Michael DeBakey. V zgodovini transplantacijske medicine je pustil pomemben pečat s predstavitvijo revolucionarnih medicinskih postopkov in naprav, kot je obvodna operacija (»bypass«), ki je pomagala mnogim bolnikom s srčnimi boleznimi.

2008 – Prvi otrok, rojen po presaditvi jajčnika 

Prejemnica jajčnika, ki ji ga je darovala njena sestra dvojčica, je postala prva oseba, ki je uspešno prestala porod po presaditvi jajčnika.

2014 – Prve presaditve organov novorojenčka

Izjemno radodarna starša sta se odločila darovati ledvico in jetrne celice svoje male deklice, stare šest dni, in tako rešiti življenje dvema različnima prejemnikoma. Na Švedskem se je rodil prvi otrok iz presajene maternice.

Reference:

https://www.hdm.hr/povijest-transplantacije /

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5757055/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3021600/

https://www.bionews.org.uk/page_90872

https://www.miragenews.com/first-swedish-transplant-of-uterus-from-deceased-donor/

https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/referrals/prograf

Matas AJ, Smith JM, Skeans MA, et al. OPTN/SRTR 2013 Annual Data Report: Kidney. Am J Transplant. 2015;15 Suppl 2:1-34.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3974464/

 

TX_2021_0040_AB