Prvi presajeni organ, dostavljen z dronom

19. aprila 2019 je v ZDA po meri narejeni dron uspešno prenesel ledvico v bližnjo bolnišnico, kjer so kirurgi opravili uspešno presaditev organa.

Dron z organom je preletel 5 kilometrov v 10 minutah. Na ta način so bolniku v kritičnem stanju dostavili ledvico v Baltimoru. Transport in presaditev organa sta bila uspešna. Ta osupljiv podvig se je začel pri kirurgu dr. Josephu R. Scalei, ki je bil zelo nezadovoljen s počasno hitrostjo tradicionalnih načinov dostave ledvic, jeter in drugih organov. Organi se lahko hitro okvarijo, če so izpostavljeni različnim okoljskim dejavnikom, vključno s povišano temperaturo. Nekateri organi so bili v preteklosti zapravljeni ravno zaradi neučinkovitega prevoza.

Običajni načini prevoza, kot so vozila, komercialni leti ali helikopterji, imajo veliko pomanjkljivosti. Čarterji in helikopterji so dragi, komercialni leti pa prepočasni, prav tako cestna reševalna vozila. Po nekaterih ocenah bi uporaba dronov lahko skrajšala čas dostave organov do 70%.

Dotični dron ni na voljo v prodaji in ga ni mogoče kupiti niti v najboljših trgovinah s tehnologijo. Ti posebni droni so narejeni po meri in spremenjeni tako, da izpolnjujejo vsa varnostna merila. Sem spadajo rezervni propelerji in motorji za vzdrževanje letenja v primeru okvare motorja, dodatni varnostini sistem s padali ter napredni komunikacijski sistem za zmanjšanje vseh tveganj na minimalni nivo.

Za univerzalno uporabo tega načina prevoza bomo potrebovali še nekaj časa za nadaljnji razvoj tehnologije, predvsem v povezavi z morebitnimi varnostnimi težavami, vendar to kljub temu predstavlja vznemirljivo perspektivo prihodnosti darovanja organov.

Transport organov z droni postavlja temelje za nadaljnji razvoj operacij brezpilotnih zračnih prevozov in zdi se, da je le vprašanje časa, preden bodo droni igrali pomembno vlogo pri transportu organov in pomagali rešiti milijone življenj po vsem svetu.

Reference:

https://www.baltimoresun.com/health/bs-hs-organ-delivered-by-drone-20190426-story.html

https://technical.ly/baltimore/2019/04/29/ university-of-maryland-medical-center-received-the-first-drone-delivered-organ-used-for-transplant/

 

TX_2020_0021_AB

Preberi tudi