Pri katerih bolnikih z jetrno boleznijo se odločimo za presaditev jeter?

Razlogi za presaditev jeter obsegajo akutno jetrno odpoved pri bolnikih, ki dotlej niso imeli jetrne bolezni, pa napredovale kronične jetrne bolezni in tudi nekatere maligne bolezni jeter. Vse presaditve jeter v Evropi so beležene v registru ELTR (European liver transplant registry). Odkar je bila uvedena centralna registracija, je bilo v Evropi več kot polovico presaditev opravljenih zaradi jetrne ciroze, slaba petina zaradi avtoimunskih bolezni jeter in žolčnih vodov, desetina zaradi akutne odpovedi poprej zdravih jeter in petina zaradi jetrnih tumorjev.

Najpogostejši razlog za presaditev jeter je napredovala jetrna ciroza. Pri odločitvi za presaditev ni pomembno, kaj je privedlo do nastanka ciroze – najpogostejše so v ozadju alkoholna jetrna okvara, kronična hepatitisa B in C, avtoimunske bolezni jeter, bolezni z zastojem odtoka žolča (primarni biliarni holangitis, primarni sklerozirajoči holangitis) in nekatere presnovne bolezni jeter (hemokromatoza – motnja v presnovi železa in Wilsonova bolezen – motnja v presnovi bakra). Praviloma moramo glede možnosti presaditve jeter oceniti vsakega bolnika, pri katerem se je razvil katerikoli zaplet kronične jetrne bolezni. Poenostavljeno rečeno, pri vsakem bolniku s kronično jetrno boleznijo, pri katerem je manj kot 50% možnosti dvoletnega preživetja, je potrebno oceniti, ali je primeren kandidat za presaditev jeter. Zato je potrebno poznati naravni potek kroničnih jetrnih bolezni.

Vzroki akutne jetrne odpovedi, ki zahtevajo presaditev jeter, so agresiven potek avtoimunskega hepatitisa ali akutnega hepatitisa B, huda jetrna okvara zaradi zdravil, zastrupitev z zeleno mušnico in odpoved jeter v nosečnosti.

V zadnjem času se vse pogosteje odločamo tudi za presaditev zaradi nekaterih malignih bolezni jeter, predvsem karcinoma jetrnih celic. Pri tovrstnih bolnikih se posebej strogo držimo določenih pogojev glede velikosti in števila tumorskih žarišč, ki jih mora izpolnjevati bolnik. V nasprotnem primeru se bolezen v presajenih jetrih ponovi, ponovitev pa ima zelo pospešen potek.

Število absolutnih razlogov zoper presaditev jeter se je v zadnjih letih zelo skrčilo. Nekateri so postali relativni in se v teh primerih za presaditev odločimo na osnovi individualne ocene prednosti in tveganja posega. Še vedno pa se za presaditev ne odločamo pri bolnikih z napredovalo boleznijo srca in pljuč, z malignomi (razen nekaterih malignomov jeter), neobvladano sepso, AIDS-om, neozdravljeno odvisnostjo od alkohola ali drog, neobvladanimi psihiatričnimi motnjami, patološko debelostjo in anatomskimi anomalijami, ki tehnično onemogočajo poseg.

Zgornja meja starosti 65 let ni čvrsto določena, ampak se odločamo individualno na osnovi bolnikove biološke ohranjenosti in pridruženih bolezni.

Prim. mag. Matjaž Hafner, dr. med

Prim. mag. Matjaž Hafner, dr. med

Vodja programa transplantacije jeter

Klinični oddelek za gastroenterologijo UKC Ljubljana

TX_2020_0054_AB

Preberi tudi