Kako postati darovalec organov v Sloveniji?

Kako postati darovalec organov v Sloveniji?

„Kje se registrira darovanje?“ je vprašanje, ki še vedno povzroča zmedo med številnimi našimi državljani, in da bi našli odgovor, je treba poznati dokaj preprost postopek, s katerim lahko postanete darovalec v Sloveniji. Da bi odgovorili na najpogostejša vprašanja o darovanju in odpravili morebitne dvome, smo besedilo namenili tej temi.

 

Kaj pravi zakon?

Vsi državljani Republike Slovenije imajo pravico do odločitve o darovanju organov in tkiv po svoji smrti. Državljani lahko svojo odločitev uradno potrdijo tako, da se vpišejo v nacionalni register darovalcev organov, kar je mogoče urediti v elektronski obliki -> https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=3765

Podobno kot v državah v regiji bo zdravniška ekipa večinoma prosila družino za soglasje za darovanje pokojnikovih organov – zato je koristno obvestiti družino in se z njo pogovoriti o svoji odločitvi, da bo postopek hitrejši in manj stresen za družino.

Podroben vpogled v zakonodajo v zvezi z darovanjem organov najdete TUKAJ.

Zakaj je pomembno govoriti z družino?

Kadar obstaja možnost darovanja organov, zdravniki v praksi poiščejo soglasje družine.

Če želimo postati darovalec, je pomembno, da o tem obvestimo svoje najbližje, da se zavedajo naših želja in da jih lahko posredujejo zdravniški ekipi. Ker tak pogovor ni enostaven za vse, lahko TUKAJ najdete nekatere nasvete.

 

Kdaj je čas za darovanje organov?

Omenili smo že, da lahko organe darujemo posmrtno; to je, kadar se smrt z gotovostjo potrdi v skladu z zdravstvenimi merili in na strogo predpisan način. Smatra se, da smrt nastopi, ko preneha možganska funkcija, kar se imenuje možganska smrt.

Organe lahko daruje tudi živi darovalec, vendar o tem odloča darovalec s svojim soglasjem in etični odbor ustanove, ki izvaja transplantacijo. 

 

Varstvo podatkov

Na koncu je pomembno zapisati, da so podatki o darovalcih delov človeškega telesa poklicna skrivnost. Zdravniki razkrijejo identiteto le, če obstaja medicinsko upravičen razlog, zaradi katerega se omogoči vpogled v zdravstvene podatke darovalca.

 

Kje se lahko prijavim, če želim postati darovalec organov?

Preko nove elektronske možnosti se lahko glede darovanja organov in tkiv opredelite zgolj v nekaj minutah. Natančna navodila so na voljo TUKAJ

Reference:

www.ztm.si/register-darovalcev/darovalci-organov-in-tkiv-po-smrti/

www.postanidarovalec.si/zakonodaja/

www.hdm.hr/zakoni-i-pravilnici/

www.slovenija-transplant.si/kako-postatidarovalec.php?fbclid=IwAR2xNvWQCzrN1mPakABgQAZ6D9PXplFZ65YNayNeqTiIde_7vkfMgzfstxs

 

TX_2021_0058_AB

Preberi tudi